Inloggad som - Logga ut
Privat
broken link
Logga in

Frågor om Härjeåns Energi eller om våra träpellets?


Ring oss gärna på 0680 - 244 10.

Vi finns tillgängliga vardagar mellan 08:00-15:00 (lunchstängt 12:00-13:00).

Vi har stängt fredag 4 november.

Du kan även alltid nå oss på order@harjeans.se. Vi svarar inom en arbetsdag.


Här hittar du villkor för köp och leverans av vår värmepellets>>

Vi är en del av Härjeåns-koncernen och finns även på harjeans.se

Vanliga frågor om leverans av träpellets från Härjeåns Energi

Hur lång är leveranstiden om jag beställer pellets online från pelletsportalen?

FÖR TILLFÄLLET HAR VI UTÖKAD LEVERANSTID OCH LEVERERAR INOM 6 VECKOR.

Kan jag delbetala mina pellets?

Ja, det finns möjlighet att delbetala din faktura. Du väljer själv bland Klarnas betalningslösningar i kassan.

Vad gäller vid hemleverans av pellets?

Avlastningsplatsen skall vara markerad och tillgänglig för lastbilen att lasta av er pellets. Övriga köp- och leveransvillkor hittar du här: http://www.pelletsportalen.se/Villkor

Kan jag köpa pellets i bulkleverans?

Härjeåns Energi erbjuder pellets i bulk endast till företag. För pris och leveransvillkor är du välkommen att vända dig till någon av våra företagssäljare: http://www.pelletsportalen.se/KontaktForetag

Kan jag köpa pellets i storsäck á 600 kg?

Härjeåns Energi erbjuder pellets i storsäck endast till företag, privatpersoner kan köpa pellets i storsäck från vissa av våra återförsäljare. För pris och leveransvillkor är du välkommen att vända dig till någon av våra företagssäljare: http://www.pelletsportalen.se/KontaktForetag

Kan jag hämta pellets direkt på Härjeåns produktionsanläggning i Sveg?

Nej. Beställ antingen online, eller besök någon av våra återförsäljare som du hittar här: http://www.pelletsportalen.se/Aterforsaljare

Var hittar jag era återförsäljare?

Information om våra återförsäljare hittar du på http://www.pelletsportalen.se/Aterforsaljare

Vanliga frågor om Härjeåns Energis pellets

Varför skall jag elda med Härjeåns Energis pellets?

Kvalitet: Härjeåns pellets uppfyller kraven för bränslepellets klass 1 enligt Svensk Standard SS 18 71 20 eller bättre.

Tillverkad av lokala råvaror: Härjeåns pellets är tillverkad av gran och furuspån från närbelägna sågverk omkring Sveg - 100% svensk träråvara.

Fler skäl att använda Härjeåns pellets hittar du här.

Vad är Härjeåns pelletsen gjord av?

Härjeåns pellets är tillverkad av gran och furuspån från närbelägna sågverk omkring Härjedalen - 100% svensk träråvara

Pelletsen ser inte ut som sist - vad beror det på?

Råvarans sammansättning, lagringstid samt torkning gör att pelleten kan variera i färg. Detta påverkar dock inte pelletens egenskaper som bränsle.

Vanliga frågor om användning av pellets

Hur skall pellets förvaras?

När du får hem din pellets är det viktigt att du ombesörjer att den inte blir utsatt för fukt. Pellets är en fuktkänslig produkt och säckarna har små hål för att pelletsen skall kunna andas. Pellets bör förvaras torrt. Den behöver inte förvaras inomhus, men ställer man pelletssäckar ute så bör de täckas med en presenning. Pellets som utsätts för fukt upplöses och faller sönder vilket kan förorsaka driftstörningar.

Vad gör jag med askan?

Av förbränd pellets återstår det ca 1 % aska. På grund av risk för brand och rök ska askan förvaras i ett obrännbart kärl med lock då den kan innehålla glödrester i flera dagar. Askan från pellets är starkt basisk med ett högt pH-värde. Den kan spridas i skogen eller så kan den hällas ut i trädgården på gräsmattan eller under prydnadsbuskar. Ett riktvärde är att inte sprida mer än 1 liter aska per m2 gräsmatta och år.

Hur mycket pellets behöver jag köpa?

Energibehovet för uppvärmning och varmvatten hos en normalstor villa ligger mellan 25 000 och 30 000 kWh per år. Denna energimängd motsvaras av en ungefärlig förbrukning av 5–7 ton pellets per år eller 10 kbm i volym räknat. En villa som förbrukar 3 kbm villaolja behöver ungefär 6 ton pellets per år för att fylla samma energibehov.

Vanliga frågor om träpellets som värmekälla

Vad är pellets?

En bränslepellet är "ett kort cylindriskt stycke avsett för eldning, framställt genom pressning av finfördelat torrt bränsle". Bränslepellets är ett förnyelsebart bränsle som ingår i naturens kretslopp, så när du eldar med pellets bidrar du till ett hållbart samhälle.

Hur produceras pellets?

Vår bränslepellets produceras i vår produktionsanläggning i Sveg. Produktionen är en industriell process där råvaran torkas, komprimeras, kyls och förpackas. Normalt används sågspån direkt från sågverken som råvara i processen. Spånet torkas, mals och siktas för att därefter pressas till pellets. Den friktionsvärme som uppstår när spånet pressas till pellets får en av träets beståndsdelar, lignin, att smälta och på så sätt binda ihop den färdiga pelletsen. Ligninet gör också att inga tillsatser för att "limma samman" pelletsen behöver tillsättas utan det är helt och hållet en naturlig produkt. Efter pelletspressarna är pelletsen mycket varm och måste kylas innan den förpackas i säckar eller lastas på bulkbil för vidare leverans.

Vad behöver jag för att komma igång med pellets?

För att täcka bostadens behov av uppvärmning och varmvatten behövs en pelletspanna eller en pelletsbrännare som ansluts till husets vattenburna värmesystem. Idag finns även ett brett urval av snygga pelletskaminer på marknaden. En pelletskamin kan sköta hela uppvärmningen av din bostad till skillnad från en braskamin. Det blir billigare och höjer dessutom mysfaktorn i ditt hem. Årsförbrukningen i ett medelstort hus brukar ligga på 21 000 kWh för uppvärmning och varmvatten, det motsvarar fyra till fem ton pellets per år.

Vad menas med "Svensk Standard"?

Medlemmarna i Pelletsindustrins Riksförbund producerar pellets enligt den svenska pelletsstandarden SS 18 71 20. Standarden ställer krav på bland annat ask- och fuktinnehåll samt asksmältpunkt.

Den svenska standarden delar in pelletsen i tre kvalitetsklasser; grupp 1, 2 och 3. Den högsta kvaliteten, Grupp 1, används främst för villasystem som har speciellt höga krav på bland annat finfraktion och asksmältpunkt. Grupp 2 och 3 används i värmeverk och kraftvärmeverk.

Klass 1: Volymvikt ca 680 kg/m3, finandel av max 3 vikt%, energiinnehåll 4,7-5,0 kWh/kg och askhalt av 0,3-0,7%.

Genom att kontinuerligt under produktionsprocessens gång ta prover på pelletsen garanteras en jämn och hög produktkvalitet.

Har pelletsens storlek någon betydelse?

Desto mindre och kortare pellet, desto bättre. Kaminerna fungerar bäst med 6 mm och från fabriken är de inställda för denna pelletsdimension, men kan även eldas med kort 8 mm pellets. Om den pellets du använder har en annan specifikation – kontakta din återförsäljare för råd och hjälp med en eventuell justering av inställningen av kaminen. Om du sedan byter storlek – tänk på att kaminen kan behöva justeras igen. Kort pellets ger högre effekt och jämnare renare förbränning. Lång pellets och pellets med kraftigt varierande längd ger betydligt sämre prestanda och funktion.

Vad menas med fukthalt?

Den maximala fukthalt som kan tolereras vid själva pelleteringen, cirka 15 procent, är lägre än den lägsta fukthalt då svampar och bakterier är aktiva.

Därför är pellets alltid tillräckligt torr för att kunna lagras under obegränsad tid utan förluster och hälsorisker orsakade av mikroorganismer.

Vad menas med askhalt?

Hög askhalt ger mer aska och slagg som i sin tur påverkar kaminens funktion. För att bibehålla god verkningsgrad och låga utsläppsvärden måste kaminen då rengöras betydligt oftare. Enligt Din 51731 är endast pellets som framställs av trä tillåtet. Använd kaminpellet skall hålla minst Svensk Standard klass 1. Askhalten bör inte vara högre än 0,25% och absolut i inget fall överstiga 0,5%.

På vilket sätt är pellets ett mer miljövänligt alternativ?

Eldning med pellets är ”klimatneutralt” vilket betyder att vid förbränning av pellets släpps det inte ut mer koldioxid (CO2) än vad trädet förbrukar under tillväxten.

Vad krävs för att börja elda med pellets?

Pelletsbrännare kräver vattenburen värme. Har du en oljepanna, vedpanna eller kombipanna som är i bra skick kan du oftast komplettera med endast en pelletsbrännare. Har du direktverkande el behövs det stora förändringar om man ska installera en pelletsbrännare och kostnaden blir oftast mycket hög. Här kan en pelletskamin vara ett bra alternativ. En pelletskamin klarar ca 70 % av husets värmebehov. Moderna kaminer är automatiska och utrustade med en termostat och tänder själv när värmen ska produceras. Det är viktigt att välja en P-märkt utrustning vilket innebär att den är godkänd av Sveriges provnings- och forskningsinstitut. Märkningen är en certifiering och kvalitetsmärkning

Varför pellets istället för el eller olja?

Ur miljösynpunkt är pellets bättre än olja eftersom pellets varken bidrar till växthuseffekten eller till försurning. Pellets är också mer skonsamt mot miljön än el så länge du inte har tecknat dig för att endast använda miljömärkt el. Med pellets kan du också halvera din uppvärmningskostnad jämfört med olja och el. Det finns idag mycket som talar för att priserna på olja och el kommer att stiga drastiskt. Detta gör pellets till ett än mer överlägset alternativ, även ekonomiskt sett.

Jag vill byta till pellets, hur gör jag?

För att använda pellets för uppvärmning krävs en pelletsbrännare eller en pelletskamin.

Att byta till pellets är enkelt. Har du redan en oljepanna räcker det i de flesta fall med att byta ut själva brännaren. För att gå över från el till pellets krävs det lite mer arbete.

Vanliga frågor om pelletspannor

Jag har tidigare använt annan pellets än Härjeåns pellets. Behöver jag ställa om min panna om jag byter till Härjeåns pellets?

För att erhålla optimal förbränning och därmed låga driftskostnader rekommenderas det att alltid se över inställningarna vid byte av leverantör.

Behöver anläggningen mycket skötsel?

Nej, det behöver den inte. Det som måste göras är att pannan skall askas ur ett par gånger per månad. Det tar ungefär tio minuter per gång. Är du bortrest är det ingen fara om pannan förblir otömd under en något längre period heller. I övrig sköter pannan sig själv. Påfyllning på pellets beror sig på vilken typ av förråd du har, veckoförråd eller bulk. Bulk behöver inte fyllas på lika ofta men kräver istället mer plats.

Det finns även idag helautomatiska pelletspannor som bara behöver ses över 2 gånger/år.

Leveranstid

FÖR TILLFÄLLET HAR VI UTÖKAD LEVERANSTID OCH LEVERERAR INOM 6 VECKOR.

Leveranstiden är normalt inom 10 arbetsdagar efter beställningsdag (orderdag före kl 16:00 = dag 0, vid beställning helgdagar räknas första arbetsdag som dag 0 ), leveransperioden kan bli längre vid leveranstoppar och under lågsäsong. Leverans sker mellan 06.00 - 22.00 alla dagar i veckan. Prislistan gäller Sveriges fastland och öar med broförbindelse med bärighet för tung lastbil. Vid krav från säljare på förskottsbetalning av köparen sker leverans inom 10 arbetsdagar från att betalningen inkommit. Väntetid för färja debiteras vid leverans utan fasta broförbindelser.

Avisering

  • Telefon 60 kr.
  • SMS 0 kr.
  • E-post 0 kr.

Telefonavisering: Om mottagaren inte kan nås trots upprepade försök läggs ordern om, vilket innebär att leverans sker inom 10 nya arbetsdagar. Vid avisering via SMS, epost eller ingen avisering ansvarar kunden för att förråd och mottagningsplats är iordningställt för leverans inom leveranstiden.

Mottagarens ansvar vid mottagande av pallar med pellets i småsäckar

Mottagaren ansvarar för:

  • Att platsen där pallarna skall placeras är tydligt utmärkt. Det är viktigt att platsen är möjlig att nå med de fordon som används. Transportören försöker alltid uppfylla era önskemål om anvisad plats, men vi har ingen skyldighet att lossa i garage, förråd eller liknande. Transportören avgör vid leverans vad som är möjligt.
  • Att säljarens anvisningar om lagring och hantering av pallarna följs
  • Varan efter leverans.
  • Att beställd vara får plats på anvisad plats
  • Att mottagningsplats är iordningställd för mottagning inom leveranstiden
  • Framkomligheten till lossningsstället där vägen har en bredd på minst 3,5 meter, fri höjd 4,5 meter (grenfritt) och bärighet för tung lastbil (axeltryck 10 ton), röjd från snö och sandad

Obruten pall kan förvaras under kortare tid utomhus utan väderskydd, bruten pall måste täckas över eftersom säcken är perforerad med små hål och därför inte vattentät.

Handla hos oss och betala via Klarna!

När du handlar hos Härjeåns Energi betalar du din leverans enkelt via Klarna, där du kan välja direktbetalning, faktura eller delbetalning. När du betalar via Klarna faktura handlar du tryggt och enkelt.

Du hittar all information du behöver om betalningsvillkor, kreditprövning mm, samt kan ladda ner dina fakturor från klarna.se

Direktlänk till Klarnas allmänna villkor

Du har alltid 14 dagars ångerrätt i enlighet med distans- och hemförsäljningslagen*

Personuppgiftshantering

Personuppgifter hanteras i enlighet med gällande lagstiftning.

Härjeåns Energi AB behandlar personuppgifter främst i syfte att utföra leverans av pellets till kunden, marknadsföring samt information till kunden. Se Härjeåns dataskyddspolicy för en närmare beskrivning av Härjeåns personuppgiftsbehandling.

Klarna behandlar personuppgifter främst i syfte att utföra identifikation, kundanalys, kreditkontroll, marknadsföring och affärsutveckling. Personnummer används som kundnummer i kundhanteringssyfte. Se Klarnas dataskyddspolicy för en närmare beskrivning av Klarnas personuppgiftsbehandling.

Har du några ytterligare frågor eller funderingar, är du välkommen att ringa Härjeåns eller Klarna.

Avbeställning

Enligt konsumentköplagen: Om du skall avbeställa meddelar du säljaren att du inte vill ha varan. Säljaren har då inte rätt att hålla fast vid köpet och kräva betalning. Däremot har säljaren rätt till ersättning för de särskilda kostnaderna för avbeställningen, till exempel returtransport av aktuella varor. (Konsumentköplagen, SFS 1990:932. Lagen ger dig ett skydd när du som konsument köper en vara av en näringsidkare)

Reklamation

Vi på Härjeåns Energi gör allt för att du som kund ska vara nöjd med våra produkter och vår service. Skulle det trots detta uppstå en situation där du inte är nöjd med vårt åtagande, är vi angelägna om att du kontaktar oss på kundtjänst så att vi får möjlighet att rätta till eventuella felaktigheter. Om din order är skadad eller innehåller fel kvantitet, kontakta oss snarast efter mottagandet.

Reklamera så här:
Om du vill reklamera vara eller tjänst skall du underrätta Härjeåns Energi inom skälig tid normalt 14 dagar efter det att felet upptäckts eller borde ha upptäckt felet. (Försummas detta och det kan antas att försummelsen varit leverantören till men, begränsas leverantörens ansvar i motsvarande grad). Om varans kvalitet är ifrågasatt skall mottagaren ge leverantören möjlighet at ta prov på varan, minst 4 kg om analys skall kunna göras. Reklamation på förbrukad vara godkänns ej. Om mottagaren inte uppfyller fastställda villkor för leverans kan kunden inte göra gällande fel på vara. Fel beträffande finfraktioner föreligger om finfraktionen överstiger 4 viktprocent vid mätning på sex slumpvisa prover i förrådet. Hela provet vägs, tumlas och vägs igen enligt Svensk Standard SS187180

Produktdata, pellets

Innehåll: 100% svensk träråvara
Diameter: 8 eller 6 mm
Längd: max 4 x d (32 eller 24 mm)
Fukthalt: <8%
Energivärde: >4,85 MWh/ton
Askhalt: 0,3%
Asksmälttemp IT: >1480°C

PELLETS

Vi tillverkar bränslepellets i egen produktionsanläggning!

Läs mer om vår värmepellets »

Värmepellets

Värmepellets

Vi levererar klass 1-pellets på pall hem till er, frakt ingår i priset.

Vår värmepellets är paketerad i 52 påsar á 16 kg per pall, totalt 832 kg pellets per pall.

Välj hur du betalar

Klarna logo

I vår webbshop betalar du via Klarna och kan välja att betala direkt, mot faktura eller att dela upp din betalning enligt de alternativ Klarna erbjuder.

Särskilda köpvillkor gäller.

Pelletsfrågor och svar

?

Funderingar om köpvillkor? Eller undrar du vad "askhalt" är? Svaret på det och mycket annat hittar du här pellets, frågor & svar>>.

Härjeåns Energi AB

Kundtjänst
Telefon: 0680 - 244 10
Vardagar 08:00-15:00
Lunchstängt 12:00-13:00
Stängt fredag 4 nov
E-post: order@harjeans.se
Vi besvarar e-post inom 24 h vardagar.

Populära sidor hos oss:

Köpvillkor
Frågor och Svar

Här finns Härjeåns Energi:

Adress
Härjeåns Energi AB
Box 129
842 22 Sveg

Besöksadress
Torvgatan 1

Visa sidan i fullbredd Visa sidan i anpassad bredd